Илиян Божинов

Роден съм през 1978 г. в София. Занимавам се по-сериозно и целенасочено с фотография от 2012 г., като от 2015 г. фотографията се превърна в моя професия. Сред приоритетите ми са портретната и социалната фотография. Не считам за недостатък дигиталната обработка на изображения и се опитвам да я използвам в помощ на фотографията, която създавам. От 2015 г. снимам по-интензивно в студийна среда, както и използвам импулсно осветление за част от фотографиите си. Не съм привърженик на постоянните участия в конкурси и затова моите са сведени до минимум, но все пак:

Конкурс на Фотосинтезис „Ние Хората“

Победител съм в конкурса на Фотосинтезис „Ние Хората“ в категория „Улицата“ през 2016 г. През 2019 г. спечелих сребърен медал в категория „Артистична фотография“ в 20-ти годишен преглед на фотографското изкуство в България на Фотографска Академия Янка Кюркчиева. В 2 конкурса мои снимки бяха сред финалната селекция и участваха в изложбите на съответните конкурси през 2017 г.

Индивидуално обучение

От 2017 г. се занимавам интензивно с индивидуално обучение по фотография. Привърженик съм на физическото съществуване на снимките и затова съм си създал условия за висококачествен печат на снимки, тъй като дигиталната среда за мен не е достатъчна като човек, занимаващ се сериозно с фотография.

Лекция на Илиян Божинов

Всички елементи по-долу, които ще бъдат засегнати по време на лекцията, са базирани на моята гледна точка свързана с портретната фотография.

 

  1. Що е портрет и неговите основни характеристики.
  2. Идея и концепция.
  3. Психология и поведение на фотографа преди и по време на снимките и колко важна част от процеса са те.
  4. Светлина по време на снимките и нейното влияние върху крайния резултат.

Tворчество